Telt & Lavvo
Les vår kjøpsguideKjøpsguide
Å sove i telt utendørs er en av de fineste aktivitetene man kan gjøre, et eventyr for både barn og voksne. Det er viktig å ha riktig utstyr til riktig bruk. Skal du bruke teltet til overnatting på en av sommerens festivaler, eller skal du på en krevende topptur med i tøffe værforhold?
Har du planer om å dra på telttur året rundt, eller kun i sommerhalvåret? Bruksområde, type tur og hvem du skal på tur med, er blant det du bør tenke på ved valg av telt. Kjøp av telt er en investering du ikke gjør ofte, og du bør være sikker på at du velger et telt som dekker behovene dine.
Hvilket telt skal jeg velge?
Vårt viktigste råd er derfor å gå opp et hakk i teltvalg i forhold til behovet ditt per dags dato. Da er sjansen langt større for at du får et telt du kan bruke masse i lang tid fremover. I denne guiden går vi gjennom hvilke typer telt som finnes og hva du bør tenke på før du bestemmer deg.
Det finnes en rekke ulike telttyper å velge mellom – turtelt, fjelltelt, campingtelt, vintertelt, store lavvoer eller mindre telt for den som liker å gå på tur alene.
Kuppeltelt – iglo med god plass
Kuppeltelt – som også kalles iglotelt eller dometelt, har form som en iglo. Teltet kjennetegnes av stenger som bøyes over hele kuppelen og gjerne krysser hverandre på toppen. Et kuppeltelt har ofte en sirkelformet grunnflate og god plass i innerteltet, men med et litt mindre fortelt. Kuppelteltene er ofte selvstående, er meget stabile mot vind og tåler stort snøfall da det er mer skjelett i teltet.
Tunneltelt
Tunneltelt – den mest populære telttypen
Tunneltelt er telt som har bøyelige, leddede stenger som føres inn i løpeganger i ytterduken. Tunneltelt har fra to til fire stangbuer, mindre stoff og er lettere i vekt. Tunneltelt finner du i svært mange ulike varianter, fra ekstremtelt til campingtelt. Teltene er meget stødige mot vind på grunn av formen. En av fordelene med et tunneltelt er at de ofte har store fortelt. Det gir god bagasjeplass, samt muligheten til matlaging innendørs.
Lavvo – teltet for sosiale sammenkomster
Lavvo er et stort spisstelt som opprinnelig ble reist med flere staur sammenflettet i toppen - slik samene gjør. De fleste lavvoene som selges i dag, er lettvektsversjoner med bare én midtstang. Lavvoen gir plass til mange mennesker, og det sosiale aspektet kommer virkelig til sin rett her.
Mulighet for bål eller ovn i midten gjør lavvoen komfortabel å bruke året rundt. Med stormmatter tåler lavvoen relativt mye vind. En stor lettvektslavvo veier omtrent 5 kilo og har 8 sengeplasser.
Campingtelt – til campingferier på sommeren
Campingtelt er store romslige telt med høy bo-komfort. Dette er ofte store telt med full ståhøyde og fortelt med plass til å sitte og ev. å lage mat.
Campingtelt er først og fremst beregnet på bruk i lavlandet i sommerhalvåret. De mer avanserte modellene er ofte utstyrt med vinduer og flere soverom. De store versjonene har som regel en høy egenvekt og må fraktes med bil.
Trenger du tips til liggeunderlag?
Størrelse på teltet – hvem skal med på tur?
Skal du telte alene, eller blir familiemedlemmer og venner med på fremtidige turer?
For å sikre komfortabel søvn for flere personer, bør ikke teltet være for lite. Et tremannstelt har plass til tre voksne tett sammen, men begrenset plass til bevegelse og bagasje hvis teltet er uten et fortelt. For gruppeturer over flere netter, anbefales et telt for én person ekstra og gjerne med flere innganger for enklere tilgang uten å forstyrre hverandre. Vi anbefaler også telt for én person ekstra når du skal på telttur på vinteren, for både sovepose og klær tar mye mer plass.
For større grupper er flere telt eller lavvo/hybridtelt det beste valget. Det sosiale teltet gjør også overnattingen mye mer morsom, og du kan dessuten ha ildsted i midten.
Bare husk på at jo høyere takhøyde du velger, jo lettere er det for vinden å ta tak i teltet.
Vekt eller plass – hva er viktigst for deg?
Vekt er viktig når man skal gå på tur, men et større og tyngre telt kan være verdt det. Mer plasskomfort gir mer glede på turen, spesielt i dårlig vær eller de dagene man er mye i teltet. Høyere takhøyde gir også trygghet ved bruk av kokeapparat innendørs og mindre krabbing inne i teltet.
Konklusjonen vår er: Velg et lettvektstelt for lange og krevende turer med hyppige leirflyttinger. Velg et større telt for mer komfortable familieturer, spesielt når du er på tur med barn.
Telt til helårsbruk – dette er viktig å tenke på
Påse at teltet har storm matter som stikker tilstrekkelig langt ut fra sidene. Disse bruker du til å fylle steiner eller snø på, for at teltet skal tåle sterk vind. Er du på fjellet, bør du alltid rigge til for vind opptil storm styrke. Storm mattene bør være mellom 20 og 30 centimeter brede.
Kjøp ekstra lange plugger hvis det ikke følger med. Dette er spesielt smart ved bardunering i snø.
Barduner må ha mange solide festepunkter. Minst 8, gjerne så mange som 12.
Kreativ bruk av telt
Du kan bruke ytterduken alene, som gapahuk når du skal overnatte i skogen sommerstid og det er lite eller ingen vind. Stapp ytterduken i sekken og ta med litt ekstra snøre til ekstra bardunering.
Å bruke ytterduken som gapahuk krever en kreativ innstilling til fester i toppen og bardunering. Bruk trær eller staur. Ekstra barduner fester du til teltduken ved å tvinne sammen duk og knyte snøret fast.
Når du skal kjøpe telt, er det lurt å se nærmere på disse punktene
Valg av tekstiler
Ytterteltet bør helst være av ripstop nylon for ikke å revne ved hard belastning. Se på sømmene og glidelåsene. Det er her du i første rekke finner forskjellene. Et kvalitetstelt vil ha flere sting per centimeter enn et billig telt. Se på avslutningene og detaljene. Sjekk at glidelåsen er toveis. Stengene må være av god aluminium og reservedeler bør være tilgjengelige.
Ventilasjon
Det kan fort oppstå kondens i teltet hvis det er laget i tett nylon og for dårlig ventilert. Det kan redusere søvnkvaliteten betraktelig. Gå for et telt med gode ventilasjonsmuligheter.
Pris
Husk at pris, vekt og kvalitet generelt henger sammen ved kjøp av telt. Et billig, enkelt telt er fint til festival, men det kan være lurt å investere litt ekstra hvis du vil ha et telt du kan ha glede av i mange år fremover.
Kondens i teltet
Ventilasjon og utlufting er to forskjellige ting. Ventilasjon betyr jevn tilførsel av frisk luft for god søvn og kondenskontroll. Utlufting er som å åpne vinduer for gjennomtrekk.
Kondens dannes hovedsakelig av tre kilder: fra de som oppholder seg i teltet, luft og bakken, spesielt ved høy luftfuktighet og lave temperaturer. Kondens avsettes på kalde flater, som ytterteltet og bunnduken. Det kan dannes både inne og utenpå teltet, og det kan forveksles med lekkasjer.
God ventilasjon reduserer kondensrisikoen, selv om fuktig utstyr og koking i forrommet også kan kunne skape kondensdannelse. Sistnevnte kan være vanskelig å fjerne.
Et telt med gode ventilasjonsløsninger reduserer risikoen for kondens.
Enten du er en erfaren friluftsentusiast eller nybegynner, er teltlivet en invitasjon til å utforske naturens uendelige skjønnhet. Pakk teltet, gå ut døren, pust inn den friske luften, og la naturen vise deg veien til uforglemmelige opplevelser.
God tur!