XXL logo
Logg inn

🔥 Nye RÅ tilbud i Sesongslutt-kampanjen! Kjøp her

Smarte tips til deg som skal sove ute i vinter

Telt vinter Helsport_1

MAGISK: Man kan virkelig skape noen magiske turøyeblikk om man telter om vinteren. Foto: Helsport

Planlegger du en telttur i vinter? Vi har samlet noen smarte turhacks og laget en pakkeliste som kan hjelpe deg med å få en vellykket natt ute i vinter. 

Når gradestokken viser minusgrader er det kanskje ikke en telttur som frister mest. Men se for deg stjerneklar himmel, frisk luft, og en stille og mystisk vinternatt.

Hvis du virkelig er på jakt etter å skape magiske turøyeblikk, er en natt ute i naturen på vinteren opplevelsen for deg.

La deg inspirere av disse kjekke tipsene, og sov ute i telt i vinter. Men du, husk god turkultur når du er ute i naturen

Les også: Sov i telt om vinteren

Telt vinter Helsport_2

SPEKTAKULÆRT: Pakk sekken og dra på telttur om vinteren. Med riktig utstyr kan du få en nydelig turopplevelse. Foto: Helsport

Varm soveposen med en varmeflaske

Ta med deg en vannflaske som tåler kokende varmt vann, og som holder seg tett – vi anbefaler disse fra merket Nalgene. Bruk den som varmeflaske i soveposen eller inni dunjakka på kvelden. Når du våkner neste morgen har du også tilgang på vann som ikke er frosset, som du enkelt kan varme opp igjen og bruke til for eksempel morgenkaffen.

Vannflaska kan du også bruke til å varme opp skoene dine når du våkner om morgenen. Kok opp vann og fyll opp flaska. Så trer du på en sokk og setter flaska ned i den ene skoa. Tre deretter den andre skoen over slik at flasken er “pakket” inn. Og vipps har du oppvarmede sko til du skal begynne på hjemturen.

Putt klær nederst i soveposen

Du kan også putte klær nederst i soveposen for å holde føttene varme gjennom natta. Det vil suge opp fuktighet fra bunnen av posen, og hjelpe deg med å holde varmen.

Varm klærne dine om natta

For å slippe å ta på deg kalde klær når du våkner, kan du legge de klærne du ikke skal sove i mellom soveposen og liggeunderlaget. Da har du varme klær klar til bruk neste morgen. Men disse klærne må være tørre. Våte klær og sko skal ikke inn i soveposen, da blir du kald.

Tørk skoene over natta

Har skoene dine blitt våte etter en lang dag ute i snøen? Bruk natta til å tørke dem! Ta ut innersålene og stapp en tørr t-skjorte eller litt avispapir ned i skoene.

Putt ting du er redd for i soveposen

Ting som kamera, mobil og powerbanker er ikke særlig glade i kulde. Pakk dem inn i en egnet pose eller med litt klær, og ha dem ved siden av deg i soveposen.

Få opp kroppstemperaturen før du legger deg

Sørg for at du ikke er kald når du kryper inn i soveposen for natta. Du kan for eksempel gå deg en liten tur eller hoppe opp og ned, slik at du er god og varm når du legger deg. Bare pass på så du ikke begynner å svette. Da blir det fuktighet i soveposen og mye fuktighet kroppen din må fordampe. Det er viktig at kroppen er fylt opp med energi før man kryper ned i soveposen. Drikk gjerne noe varmt rett før du skal legge deg, slik at kroppen er varm innvendig.

Kaffe på bål_vintercamp

VARM DRIKKE: Ingenting er som å nyte morgenkaffen rundt bålet

Ikke legg deg med full blære

Noe av det viktigste du må huske på før du legger deg, er å gå på do! Dersom man ikke gjør dette bruker kroppen svært mye energi på å holde disse avfallsstoffene varme, noe som lett gjør at du begynner å fryse andre steder på kroppen.

Lag en hyggelig doplass

Mange kviser seg kanskje for å gå på do ute i naturen. Et tips kan være å lage seg en god do som gjør det mindre ubehagelig å gjøre sitt fornødne. Man kan for eksempel bygge opp noen vegger med snøklosser eller lage en lantrine. Slik blir det litt lunt og koselig å gå på do, og det er også enklere å få barna til å gå på do.

Ha med dopapir i sekken, antibac og en liten plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir og brukte bind og tamponger. Husk sporløs ferdsel, så ta med deg dopapiret hjem når du er ute på nærtur. På lengre turer kan man grave ned dopapiret eller sette fyr på det. I så fall må man passe på at det blir ordentlig brent opp, eller ordentlig gravd ned. Bruk så lite som mulig.

Lag din egen pute

Man sover jo litt bedre med én pute om natten, eller hva? Men for å slippe å ta med seg en pute som tar stor plass i sekken, kan du fylle opp trekket på soveposen din med klær.

Vi selger også oppblåsbare puter som tar liten plass. 

Børste

En liten børste er nyttig for å koste vekk snø fra taket i innerteltet, og fra klær, sko og annet utstyr. 

Granbar og skinnfell som ekstra liggeunderlag

Det viktigste er å unngå at du blir kald om natta. Derfor kan du isolere ekstra ved å legge reinsdyrskinn eller granbar under liggeunderlaget. Et impregnert eller tørket skinn som tåler å bli vått er også perfekt å bruke som sitteunderlag rundt bålet på kvelden. Har man ikke en varm nok sovepose, kan man også bruke to soveposer inni hverandre.

Bålkos vintertelting

BÅLKOS: Rull ut skinnfellen og kos dere foran bålet på kveldstid.

Åpne ventiler

For å unngå kondens i teltet på natta, må du huske å åpne lufteventiler på teltet.

Forbered måltider hjemme

Turmat trenger så absolutt ikke å være kjedelig. Men på vinterstid kan det være litt for kaldt til at man orker å kokkelere så mye når man endelig har lagd seg en koselig camp for natta. Vårt tips er derfor å forberede det du vil spise på forhånd. Hvis du kutter opp grønnsaker og steker kjøttdeig hjemme, kan du nyte et deilig tacomåltid foran bålet.

Les også: Gode og enkle turmiddager på brenner og bål

Les også: Tips til enkel og digg bålmat

Ta en “prøvenatt” i nærområdet

Hvis du aldri har sovet ute på vinteren før, kan det være lurt å teste det ut i nærheten av der du bor. Man kan få like fine opplevelser 100 meter fra sitt eget hjem, som man får på høyfjellet. Dette er en fin mulighet til å teste telt og utstyr. Og har man pakket med seg for lite klær eller mat, er veien hjem kort.

Pakkeliste til vintertelting

Hva skal man så pakke med seg i sekken når man legger ut på overnattingstur i vinter? Vi har laget et forslag til pakkeliste, men det avhenger selvfølgelig av hvordan været er og hvor lenge du skal være på tur. Det viktigste å huske på er klær som holder deg varm og nok mat.

Pakkelist

Soveplassen:

Vintertelt

Snøplugger 

Vintersovepose

Liggeunderlag

Les også: Velg riktig sovepose

Klær:

Tenk at du skal kle deg etter trelagsprinsippet når du er på tur. I tillegg er det kjekt med ekstra skift, og tørre og varme klær til kvelden og natta.

Ull fra topp til tå

Ekstra sokker

Vindtett jakke og bukse

Dunjakke – tar liten plass i sekken og gir super isolasjon

Ullgenser

Gode sko. Etter å ha gått langt på ski, kan et par varme sko være deilig å putte føttene oppi når man kommer frem til stedet du skal campe.

Ekstra lue

Ekstra votter. Skal man gå på ski er det mange som foretrekker tynne hansker eller votter da mange blir varme på hendene av å gå på ski. Da kan det være viktig med et par varme votter lett tilgjengelig når man stopper.

Gamasjer. Sørg for å hold snøen ute av støvlene for å forhindre våte og kalde føtter.

Skjerf/balaclava/hals

Mat:

Det er viktig med nok mat når man er på vintertur. Riktig påfyll av energi hjelper til med å holde varmen i kulda. Har du plass i sekken, er det ingenting i veien for å lage nydelige middager på bål eller brenner.

Men husk at også mat fryser om vinteren. Havregrøt og Real Turmat er mettende og veier lite.

Annet utstyr:

Termos og drikkeflaske

Kjeler, kopp, tallerken og bestikk

Fyrstikker

Primus/Stormkjøkken/Brenner/Brensel. Gass fungerer ikke like godt når temperaturen faller under noen minus. Gassboksen vil ikke vare like lenge, mange foretrekker derfor flytende brensel på vinterstid.

Hodelykt

Batterier

Kart og kompass

Powerbank

Solkrem

Sag/øks

Turkniv

Spade

Toalettsaker

Førstehjelpsutstyr

Dopapir

Vanntette pakkposer

Kjekt å ha for ekstra komfort på turen:

Skinnfell eller ekstra sovepose – husk at mye av kulden kommer nedenfra.

For ekstra komfort og hygge på turen kan det være lurt å bruke pulk. Da får man med seg mye mer på en enkel måte, og man kan fylle opp med ekstra varme klær, soveposer og digg middag!

Varmeposer til føtter og hender

Ved

Tennbriketter 

Lanterner

Så ikke la det kalde vinterværet stoppe deg fra å telte ut i vinter. Med riktig utstyr og smart planlegging kan det bli riktig så trivelig. God tur.

21 jan 2021

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!