Ingen blir verdensmester alene
Aleksander Aamodt Kilde og Alpinlandslaget
Det sies at det trengs en landsby for å oppdra et barn. Og det trengs et lag til å fostre en mester.
Selv om skikjøring er en individuell sport, er det norske alpinlandslaget et levende eksempel på hvorfor lagarbeid er nøkkelen til hver enkelt utøvers jakt på perfeksjon. Ved å bygge tillit innad i laget, styrker utøverne selvtilliten sin og blir i stand til å oppleve ekte glede og mestring i fjellet. Ingen blir verdensmester alene.
«Å være en del av landslaget er virkelig en ære. Å kunne representere kulturen og være et eksempel for de yngre generasjonene er helt fantastisk.»
– Aleksander Aamodt Kilde
Selv etter å ha vunnet verdenscupen sammenlagt i 2020, opplevde Aleksander Aamodt Kilde den samme usikkerheten som flere andre topputøvere: Gjør jeg nok? Gjør jeg for mye? Gjør jeg det riktig?
Perioden etter seieren skulle bli en følelsesmessig berg-og-dal-bane. Og så, mindre enn ett år etter, skadet han korsbåndet og gikk igjennom enda større utfordringer. - Det å gå fra toppen av karrieren, til ditt laveste punkt er noe som former deg som utøver. Og det former deg enda mer som menneske. Det lærer deg å stå oppreist i vanskelige tider og å prøve å kjempe deg tilbake til pallen igjen, sier Aamodt Kilde.
-Jeg stilte meg selv ofte spørsmålet: Hvorfor gjør jeg dette? Hvorfor må jeg alltid presse grensene? Men på den andre siden visste jeg jo at å presse grensene ville føre til motivasjon og akselerasjon dagen etter.
Heldigvis trengte han ikke å håndtere utfordringene alene. Å være en del av en gruppe han stolte på – med samme mentalitet og mål som han selv, fikk ham til å føle seg styrket, sikker, beskyttet og forberedt. Det hjalp ham til å tro på seg selv og det han gjør. Støtten han fikk fra teamet under rekonvalesensen, mener han var avgjørende for comebacket. - Det hele var en ny situasjon for meg, og det var så mange involvert. Du må stole på folk, og du må stole på det du blir fortalt.
Men du må også stole på deg selv.
- Jeg stolte absolutt på min egen indre stemme. Det var utrolig viktig i de prosessene som var utfordrende og smertefulle, der jeg måtte gjøre en ekstra innsats. Jeg hadde alltid tro på at jeg kunne klare det. Jeg hadde troen på at hvis jeg la inn den innsatsen jeg er vant til, så kunne jeg få det til. Men du stiller likevel spørsmål ved det du gjør. Du begynner å kjenne tvil og dvele ved om du gjør ting riktig eller ikke. Jeg tror at en av nøklene er å tro på det du gjør, og satse 100 %. Men likevel er du aldri sikker. Og det er den vanskelige biten. Så du må finne en balanse, ta de riktige valgene og vite hvor du skal.
Repetisjon, repetisjon, repetisjon
Hva definerer en persons grenser?
Da Kilde vant det legendariske Hahnenkamm-utforrennet, The Streif, i januar 2022 – bare ett år etter kneoperasjonen, beviste han at du med et solid lag i ryggen kan presse deg enda lenger. - Å være en del av landslaget skaper forventninger. Laget presser meg hver eneste dag. Du må gi 100 %. Men samtidig vet du at lagkameratene alltid er der for deg om du skulle falle.
Denne sterke følelsen av lagarbeid er en dypt forankret del av alpinlandslaget. De jobber sammen for å nå sine mål, og for Kilde er det å stole på at du får det du gir, selve nøkkelen til å nå nivået du vil være på – og forbli der.
Men å bli en del av laget og holde på plassen, har sin pris. -Repetisjon er utrolig viktig. Derfor har vi samme program 300 dager i året. Det er helt nødvendig for å komme seg opp på et høyt nivå og holde seg der. Jeg måtte gi slipp på en del i tenårene. Jeg droppet å henge med venner til fordel for trening og konkurranser. Men jeg følte aldri at det var noe jeg måtte gi slipp på, for jeg fulgte jo drømmen min. Og det å sikte mot et mål er utrolig inspirerende.
Lagånd
Reisene med laget året rundt skaper et dypt bånd mellom lagkamerater og trenere. Kilde forteller at de på en måte blir din andre familie. Du deler den samme lidenskapene og målene, og det skaper en likeverdig forståelse som du ikke finner andre steder. Å være del av en gruppe med samme tankesett åpner opp muligheten for å bli best i verden i det du gjør. Det kan være tøft og slitsomt å trene og konkurrere – det kan rett og slett være overveldende. Men vi kommer oss igjennom det som et team.
- En ting jeg virkelig liker med alpint er adrenalinet jeg kjenner i det jeg krysser målstreken. Jeg elsker å stå på toppen av et fjell og vite at jeg har hele løypa for meg selv. Og at du kan gi full gass, sikte mot nye mål og kjenne kraften i naturen. Men jeg liker også godt å bare være alene i fjellet, i stillheten. Se på naturen og føle på friheten.
– Aleksander Aamodt Kilde