Slik smører du ski
Med disse smøretipsene får du godt feste og god glid på skiene – uansett føre.
Så fort det første snøfallet har kommet, så er det mange av oss som så vidt kan vente med å spenne på seg langrennsskiene. De fleste av oss har vært borti både bakglatte ski og irriterende kladdeføre som fort kan ødelegge mye av gleden når man er på skitur. Med riktig skismøring er disse problemene fort glemt, og man trenger på ingen måte å være profesjonell for å kunne smøre ski skikkelig.
Her finner du enkle smøretips for langrennsski, for best mulig feste og glid, både ved kaldt føre og på klisterføre.
TIPS! Husk at du gjennom hele vinteren kan få hjelp av oss til å smøre ski, glide ski og preppe ski i ditt lokale XXL-varehus. Du finner oversikt over hvilke typer skiprepp for langrennsski vi tilbyr her!
Velg ski med riktig spenn på skiene og festesonen
Riktig spenn i skiene er alfa omega for god glid og godt feste, og spennet bør være tilpasset ditt ferdighetsnivå og din vekt. For ski ment til trening og konkurranser er dette spesielt viktig.
Når du kjøper ski i et av våre varehus eller i nettbutikken, sørger vi for å skaffe deg et par med riktig spenn. Festesonen er feltet under skiene hvor man påfører tørrvoks/festesmøring.
Hos XXL merker vi gjerne opp festesonen for deg. Generelt strekker den seg fra hælen på støvelen og ca. 65-75 cm. fremover.
Fjern gammel skismøring og klister
Aller først fjerner du det verste av gammel smøring med en skrape, gjerne i plast eller pleximateriale slik at du ikke skader sålen på skiene.
For å løse opp all gammel skismøring, så hjelper det å bruke et rensemiddel som er ment for å rense og rengjøre ski. Da vil du enkelt få vekk resten av smusset, før du til slutt tørker av hele sålen med fiberlene papir. Sørg for at sålen er helt tørr før du fortsetter.
Dette trenger du for å smøre ski
• Finkornet sandpapir (grad 100)
• Kork
Det er utvilsomt lettest å smøre skiene når de er festet til et smørebord.
All festesmøring, som for eksempel den klassiske SWIX Blå, er tydelig merket med anbefalt temperatur. Følg temperaturanbefalingen på pakningen, så treffer du som regel bra når du skal velge riktig skismøring.
Hvordan rubbe ski og legge på grunnvoks
Det første du må gjøre, er å "rubbe" festesonen. Det gjør man ved å benytte et finkornet slipepapir (grad 100) sammen med en kork, slik at ny smøring skal feste seg best mulig til sålen. Husk alltid å pusse i lengderetning, og fjern støv og smuss med fiberlene papir til slutt.
Det er lurt å legge på en grunnvoks først, og husk at det er kun i festesonen du skal påføre smøringen. Man legger på voks ved å gni litt og litt utover sålen med små, presise bevegelser.
Når grunnvoksen er påført, skal denne varmes med et smørejern (ca. 100 grader). Vær varsom når du bruker smørejernet. Tenk på lik måte som når du stryker klær, slik at ikke jernet blir værende på samme punkt for lenge. Det kan ødelegge sålen på skiene.
Når grunnvoks er avkjølt, gnir du den inn i sålen med korkstykket.
Slik smører du ski med festesmøring
Etter at du har satt deg inn i vær og temperatur for dagen, så er det på tide å legge på den riktige festesmøringen ut i fra forholdene. Denne påfører du nå oppå grunnvoksen du la på i forrige punkt, med de samme korte bevegelsene.
Festesmøring benytter vi på nysnø eller snø som ikke har vært gjennom en smelte-frys-prosess.
Finn frem korken igjen etter du har lagt på første lag med voks, og gni smøringen inn i sålen. Vi anbefaler å legge mange tynne lag oppå hverandre fremfor et tykt lag. 4-8 lag med voks anbefales.
Slik smører du ski med klister
Klister bruker vi dersom snøen har gjennomgått én eller flere smelte-fryse-prosesser, eller på veldig våt snø.
Først må du fjerne gammelt klister og rubbe skienes festesone på lik måte som nevnt tidligere, uten å legge på noen form for grunnvoks. Masker hver ende av festesonen med en maskeringstape, slik at det ikke kommer klister inn i glidesonen på skiene.
Det anbefales først å legge på et grønt baseklister som underlag. Bruk gjerne grønt sprayklister, og spray rolig og behersket tett inntil sålen - fra den ene enden av festesonen til den andre - én gang på hver side av midtranden.
Fjerne overflødig klister fra midtranden med fingeren din, og jevn resten av klisteret utover sålen med tommelen. Husk å gjøre dette umiddelbart etter spraying.
Legg på riktig klister:
Velg riktig tube med klister med tanke på vær og temperatur, og fordel litt klister i et fiskebensmønster utover hver side av midtranden.
Gni klisteret med en kork eller hånden, slik at det blir et tynt, jevnt lag med klister over hele festesonen.
Fjern tapen, og skiene skal være klare for skitur på klisterføre.
Slik glider du ski
Ved å glide glidesonene på klassiske ski, eller hele veien på en skøyteski, vil man oppleve å få mye bedre glid samtidig som skiene vil oppføre seg mye mer forutsigbart.
Først må du "sikle" skisålen med en sikling for å fjerne beskyttelsesbelegget. Begynn med midtranden. Deretter skal resten av sålens glidesone (det som ikke er festesone på klassiske ski) sikles. Pass på å ikke bruke for mye makt når du sikler.
Bruk så en bronsebørste for å rense belegget i glidesonen, slik at glidvoksen vil fungere optimalt. Finn frem dagsaktuell glider til riktig temperatur for vær- og snøforhold, og smørejern. Anbefalt temperatur på smørejernet står gjerne på gliderpakningen.
Slik påfører du glider på ski
Hold vokskubben mot smørejernet, og la det dryppe voks ned på glidesonen (se video under). Fordel voksen med jernet i en jevn bevegelse. Begynn foran på skien, og gjenta samme prosess bak.
Når glideren er smeltet inn, så skal den avkjøles. Deretter gjentar du samme siklingsprosess som før du la på glider.
Bruk bronsebørsten igjen, kun i glidretningen på skiene (først fra tuppen og bakover til festesonen før du fortsetter fra bak hælen og til enden på skiene). Hold deg unna festesonen hele tiden. Til slutt børster du glidesonen med en fin nylonbørste, før du tørker over med fiberlene papir.