Trygg på tur i skredterreng
Snøskred handler minst like mye om oss mennesker, som det gjør om snø.
Fire faktorer bidrar til dannelse av snøskred - snø, vær, terreng og mennesket. Her skal vi fokusere på de to sistnevnte.
På skredkurs er det disse to som oftest blir foreslått, både når jeg spør om den enkleste og den vanskeligste faktoren å forholde seg til.
Faktum er at terrenget er det enkleste å forholde seg til, mens mennesket er det vanskeligste.
Terrenget
Terrenget endrer seg ikke. Det er statisk. Det viktige er å huske at i helninger brattere enn 30 grader kan du løse ut skred.
Du kan også fjernutløse et skred. Da er det er kjekt å vite at utløpslengden kan være 3 x fallhøyden. Holder du deg unna dette terrenget er du trygg.
Mennesket
Det leder oss til mennesket som faktor i snøskred.
En skulle tro at vi mennesker klarte å ta gode og rasjonelle valg på tur i skredterreng, når vi har kunnskap om de øvrige faktorene.
Statistikken viser imidlertid tydelig at i over 90 % av tilfellene der mennesker blir tatt av skredd, så er det enten offeret selv eller andre i turfølget som har utløst skredet.
Vinterens anbefaling er derfor å bruke litt tid på den menneskelige faktor. Tenk gjennom hva som er viktig når du og vennene dine skal ut på tur sammen.
Planlegg
God turplanlegging er alfa omega. Les skredvarselet på varsom.no - ikke bare se på faregradstallet. Det er i teksten den viktige informasjonen står. Ha fokus på skredproblemet. Hvor befinner det seg?
Studér kartet og finn ut hvilken tur som passer i dag når dere vil ut og kose dere i snøen. Til slutt - vær sikker på at alle er komfortable med turforslaget!
Vurder underveis
Vær nøye med å observere underveis på turen. Stemmer skredvarselet? Er forholdene oppover som forventet? Ha åpen kommunikasjon og diskuter! La alle slippe til med sine meninger, slik at dere i fellesskap tar gode, trygge beslutninger.
Hvis man er i tvil er det som regel bedre å snu. Vær tro mot beslutningene og planen dere har lagt, spesielt når skifellene er kommet av og skituppene er orientert nedover.
Det er nemlig lett å la seg rive med av pudderrusen, som jo er det mange er der for å oppleve. Da er det fort gjort å glemme det man var enige om.
Men det kan koste. Litt for mye.
Husk at det er lurt alltid å ha en fristende plan B i baklomma. Da kan dere få en flott dag ute uansett!
Utstyr
De tre S-ene - skredsøker, spade og søkestang - er obligatoriske på enhver topptur. Det er viktig å være sikker på at utstyret fungerer. Før sesongen starter bør du ta frem søkestanga og spaden og sett dem sammen. Da vet du at du kan det, og at de fungerer.
Når det gjelder skredsøkerne; husk gruppesjekk av dem før dere starter på turen. Hver gang! Sjekk både sende- og søkefunksjonen.
Ønsker du mer kunnskap om temaet, er det aller beste å gå et skredkurs. På varsom.no finner du i tillegg Snøskredskolen, som inneholder alt det du trenger av aktuell kunnskap. Her finner du skredutstyr til toppturen.
Om artikkelforfatteren
Espen Nordahl er født i 1960 – med ski på beina – og har over 35 års erfaring som toppturentusiast. Han har jobbet som snøskredvarsler i NVE og som prosjektleder for Center for Avalanche Research and Education ved UiT Norges arktiske universitet.
Nordahl er også fjellguide og skredekspert, og har vært skredkursarrangør gjennom mange år. Han er forfatter av boken «Toppturer i Tromsø» og medforfatter av «Trygge toppturer» - begge utgitt av Fri Flyt.
LES OGSÅ:Derfor bør du bruke ryggbeskyttelse
LES OGSÅ: Sikkerhet på topptur