Hvordan velge turbukse?
Hva skal du bruke turbuksen til?
Hva skal du bruke turbukse til? Trenger du at den er vanntett, eller bare vannavvisende? Skal den ha ekstra forsterkninger på knær og bak? Skal den være elastisk? Må den være ekstra slitesterk? Dette er noen av tingene du må tenke på når du skal velge en bukse til ditt bruk.
Fjell- og turbukse
De mest vanlige turbuksene er laget av bomull og polyester. Det er de buksene som er mest slitesterke og som puster best. Men disse buksene kan også ha forsterkninger på knær og bak, og noen har stretchpaneler for økt bevegelighet.
Bildet viser Lundhags Traverse turbukse i bomull og polyster. Du finner buksene her!
Skallbukser
Skallbukser er bukser som er helt vanntette med membran fra for eksempel GoreTex eller Dermizax. Hvor effektivt de transportere fukt og svette avhenger av membranen og teipen som er brukt i buksen. Mange av toppmodellene har ventilasjonsglidelåser som ekstra lufting. Dette er bukser som brukes til topptur, fjellklatring, regnbukser etc. Se alle våre skallbukser her!
Buksen på bildet er Bergans Rauma skallbukse.
Lette og hurtigtørkende turbukser
Dette er bukser som for oftest er tynne, gjerne i stretch, hurtigtørkende og luftige. Disse buksene kan også gjerne ha "zip-off ben". Dette er turbukser som passer perfekt på varme sommerdager i fjellet eller i varmere strøk. De virker tørre selv når du svetter som mest. De tørker også raske selv når du blir våt etter en liten regnskur. En av våre favoritter i denne kategorien er fra The North Face. Du finner denne her!
Softshellbukser
Softshellbukser finnes i mange varianter. De fleste bukser som selges på vintertid er ogte fôret med fleece eller ull. Disse buksene gir en god og lun følelse i kaldt vær samtidkig som stoffet holder seg mykt selv i lave temperaturer. Sommerstid produseres buksene i tynnere materialer, gjerne med 4-veis stretch som gir god bevegelsesfrihet og fukttransport. Buksene er lette og tørker fort.
Bildet over viser Bergans Okla, Softshellbukse. Finn buksene her!
Lommer
Alle bukser har to håndlommer, noen har glidelås i tillegg. Baklommer kommer i tillegg på noen modeller. De fleste har også lårlommer med borrelås eller glidelåslukking. Et fåtall bukser har cargolommer som da er montert på siden av låret. Disse er som oftest litt større, og vi finner flere av disse i jaktavdelingen blant annet.
Forsterkninger
Det er tre plasser det er hensiktsmessig å ha forsterkninger på en turbukes. Det er bak, knærne og nederst på beina. Bak, for å beskytte når du sitter på stener eller furer deg ned en fjellside. Knærne, siden du gjør mye jobb på knærne, eks: slår opp telt, fyrer bål eller lager mat. Nederst på innsiden av buksebeinet er utsatt for slitasje når du går, fra sko og terreng.
Ankelstrammer
Det brukes veldig mye forskjellig stramninger fra meker til merke. Noen bruker borrelås, noen bruker strikk, men det mest brukte er nok spenne-justering. Her er det opp til hver enkelt hva man foretrekker.
Formsydd snitt og stretchpaneler
Veldig mange bukser har formsydde knær som gjør at buksa gir deg mer bevegelsesfrihet. Det er en del bukser som bruker stretch på både rompe og knær, noe som gjør det veldig lett å gå ned på huk eller når du går i tøft terreng der du virkelig må klyve opp.
Ventilasjon
Det er mange skall - og turbukser som har glidelåsventilasjon på siden som gir deg mulighet til mer effektiv lufting. Dette er også en god måte å få bort overskuddsvarme på. Mange av de buksene med strechmateriale har også veldig god ventilasjon.