Alt du må vite før du begynner med klatring
Klatring er trening for både kropp og hjerne. Enten du starter med buldring eller i en høyere vegg, må du planlegge og tenke underveis for å finne ut hvordan du skal forflytte deg i veggen, og komme deg til toppen. Mestringsfølelsen kommer derfor fort, og vi vil faktisk påstå at det er såpass oppslukende at det er en god måte å koble av fra hverdagen.
Å begynne med klatring kan virke litt komplisert. Hvis du aldri har prøvd det før, er du kanskje usikker på hvor du skal starte og hva slags utstyr du trenger. De fleste klatresentere har utleie av sko og annet utsyr du måtte trenge, så i realiteten trenger du faktisk bare sportstøy du kan bevege deg godt i.
En buldrevegg er en lav vegg hvor du ikke trenger sikring, og er dermed et godt sted å starte. I disse veggene trenger du ikke noe annet utstyr enn sko. Buldring gir deg også en god forståelse for hvordan man tenker og beveger seg i veggen. Vil du teste klatring med sikring, må du være i følge med en som har brattkort eller topptaukort – eller du må ta det selv. Før du tar brattkort, kan du dra til et klatresenter som har autobelay. Dette er automatisk sikring, hvor du kun trenger en opplæring du får på senteret.
Grunnleggende klatreutstyr
Før du finner ut om klatring er noe for deg, er utleie av utstyr gull. Men blir du bitt av basillen og skal klatre en del, kan du både spare penger og få bedre tilpasset utstyr, hvis du skaffer deg ditt eget. Til innendørsklatring holder det som regel med klatresko, en behagelig sele, kalkpose med kalk/kalkball, skrukarabiner og en taubrems.
Klatresko
Klatresko kan kjennes stive og trange ut i starten, men vil etter hvert forme seg etter foten din. De er bygd opp slik at de gir støtte innenfra når foten er litt større enn skoen. En erfaren klatrer vil gjerne ha en veldig trang sko, men som nybegynner er det en fordel at skoene er myke, og ikke altfor trange. Sko med flat lest og snøring er også å anbefale når du er ny i gamet.
Klatresele
Når du skal velge din første klatresele, kan det lønne seg å velge en med bredt hoftebelte og brede, godt polstrede lårløkker. Dette gjør det mer behagelig å henge i selen, noe det kan bli litt av i starten. Hoftebeltet bør sitte godt, så du ikke glir ut hvis du skulle bli hengende opp ned. Lårløkkene kan gjerne være litt mer romslige.
Karabiner
Det viktigste du skal tenke på når du skal skaffe deg en karabiner, er at den er godkjent for klatring, og at den har låsing. Da er du trygg på at den ikke løser ut ved et fall. Det vanligste er en tradisjonell skrukarabiner. Det finnes også karabinere spesielt for sikring, med ekstra sikkerhetsfunksjoner mot feil belastning.
Taubrems
En taubrems brukes under sikring av klatrer. Gå for en tradisjonell taubrems med to hull, som er kompatibel med både enkelt- og halvtau. Du kan lese mer om ulike tautyper lenger ned.
De fleste taubremser passer til både sikring på topptau og led, men noen er spesielt utformet til en av delene. Med topptau er du alltid festet i toppen av ruten, mens du på led kobler deg på mellomforankringer oppover i veggen. Grigri er en type brems med automatisk låsing som gir ekstra sikkerhet, men disse er kun kompatible med enkelttau. Bruker du et tynt tau kan det være lurt å gå for en taubrems med V-spor. Husk å sjekke at bremsen er kompatibel med diameteren på tauet du bruker.
Kalkpose og kalk
Kalk brukes for å holde hendene tørre og gi godt grep. Type kalkpose har ikke så mye å si, så lenge du enkelt får hånden ned i posen. En kalkball støver gjerne mindre enn løs kalk.
Klatring utendørs
Skal du klatre utendørs trenger du litt mer utstyr, blant annet for å kunne sette sikringspunkter og toppanker. Typisk utstyr for utendørsklatring er hjelm, slynger og ekspresslynger, ekstra karabinerer, tau og kiler.
Hjelm
Hjelmen beskytter deg hvis du selv faller i veggen, eller ved fallende stein. Det er viktig at hjelmen sitter godt for å få best mulig beskyttelse.
Slynger og ekspresslynger
Slynger er kjekke å ha hvis du skal sette toppanker, eller i en situasjon hvor du må hjelpe noen ned fra veggen. Velg noen som er minst 11-12 millimeter brede; disse er mer motstandsdyktige mot slitasje enn smalere varianter. Slynger kommer også i forskjellige lengder, men 60 og 120 centimeter er fine å starte med.
Ekspresslynger er korte slynger med karabinere i hver ende. Disse brukes til å klipse tauet fast i eventuelle bolter eller kiler på vei oppover. Forskjellige ruter krever ulikt antall slynger, så husk å sjekke dette før du klatrer.
Ekstra karabinere
Hvis du lager toppanker trenger du flere karabinere med låsing, for best mulig sikkerhet. I tilfelle du må gjøre en kameratredning kommer også ekstra karabinere godt med.
Tau
Det finnes tre typer klatretau – heltau, halvtau og twintau, hvor heltau er det vanligste til kortere turer med tradisjonell klatring. Halvtau og twintau er tynnere tau med redusert vekt, for lengre turer. Pass på at tau og taubrems er kompatible.
Kiler
Ikke alle klatreruter er ferdig boltrede. Da er kiler et godt verktøy å ha i selen. Disse festes i veggen mens du klatrer, og tauet festes i dem slik at sikreren din kan fange deg opp ved et eventuelt fall.