Bør du bruke ullundertøy eller superundertøy?
Både ull-og syntetisk undertøy har gode egenskaper, men hva bør du velge til ditt bruk?
Trelagsprinsippet forteller oss at den beste måten å kle seg på for å holde varmen, er å benytte tettsittende undertøy innerst mot huden.
Superundertøy eller ullundertøy?
Om du bør velge ullundertøy eller syntetisk undertøy, kommer an på hva slags aktivitet du skal bedrive. Skal du for det meste holde deg i ro, eller er det treningsøkter og turer som er formålet?
Ullundertøy isolerer best
Ull er et naturfiber med en helt unik isolasjonsevne, som garantert vil hjelpe deg å holde på varmen. Skal du stå mye stille utendørs, så er ullundertøy det absolutt varmeste alternativet.
Ullundertøy transporterer ikke fukt like godt som superundertøy. Derimot har ulla den unike egenskapen at den kan ta opp inntil 30% av sin egen vekt i fuktighet, og likevel holde på varmen. Hvis du skulle bli svett eller våt, så vil altså ulla fortsatt bidra til å holde deg varm.
Merinoull er populært og brukes ofte i undertøy fra mange forskjellige leverandører. Fordelen med merinoull er at den ikke klør, i og med at den har mye tynnere fibre sammenlignet med vanlig ull. Merinoull har også en naturlig stretch, som øker bevegeligheten og komforten i plagget det brukes i.
Ullundertøy er også et godt valg til hverdagsbruk på kjølige dager, når behovet for fuktighetstransport ikke er størst.
Superundertøy er best på fukttransport
Superundertøy, også kalt teknisk undertøy, har bedre evne til å transportere fuktighet, siden syntetiske fibre suger til seg mindre svette enn naturfibre som ull og bomull.
Skal du trene eller ut på tur i høyere tempo, så vil kroppen begynne å produsere svette. Syntetisk materiale vil da flytte kroppsvæsken raskere vekk fra huden og ut mot omgivelsene, sammenlignet med ull. Det gjør at superundertøy også tørker raskere enn ull og bomull.
Polyester og polypropylen er populære fibre som brukes i superundertøy. Disse er svært lette, varmer godt og er gunstige for fukttransport.
Syntetiske fibre er også ofte mer slitesterke enn ren ull.
Superundertøy tar lettere til seg lukt enn ull, spesielt etter langvarig bruk, men er til gjengjeld lettere å vaske enn ullplagg.
Når bør jeg velge superundertøy? Skal du trene hardt og svette en del, er superundertøy det beste valget. Det er fukttransporterende og hurtigtørkende, så det passer best til aktiviteter med høy intensitet.
Hva er varmest, ull- eller superundertøy?
På grunn av ulla, er ullundertøy varmere enn superundertøy. Ettersom ull er et naturfiber som gir god isolasjonsevne, vil det hjelpe deg til å holde på varmen. Skulle man bli svett eller våt vil også ull holde bedre på varmen enn superundertøy, mens superundertøy vil transportere mer fuktighet vekk fra kroppen.
Hva er forskjellen på ull og merinoull?
Ull er et allsidig og fornybart fiber, og har blitt brukt til klesproduksjon i mange hundre år. Det har gode egenskaper som at det er pustende, varmt, slitesterkt og vannavvisende. Selv om det blir vått, så vil det fortsatt holde deg varm.
Merinoull kommer fra merinosauen, en type sau som er spesielt egnet for ullproduksjon. Den er størst utbredt i Australia og New Zealand.
Les mer om mulesingfri ull hos XXL
Forskjellen på merinoull og ull, er at merinoull har lengre og tynnere fibre enn andre ulltyper, og føles lett og mykt mot huden. Fibrene er også mer elastiske enn vanlig ullfiber, og holder bedre på fasongen.
Ull er en tekstilfiber som er hentet fra pels fra for eksempel sauer og geiter, mens merinoull kommer kun fra merinosauer. Den viktigste forskjellen er at merinoull er mykere og finere enn gjennomsnittsull, mer fleksibelt og mindre elastisk enn vanlig ull.
Kort oppsummert så er den største forskjellen at merinoull er mykere og holder bedre på fasongen. Merinoull klør også mindre enn vanlig ull.
Ull til trening
Mange liker å trene i ull på grunn av flere årsaker. Ull er naturlig bakteriehemmende, noe som gjør at det lukter lite svette etter bruk. Svetten vil heller ikke feste seg på samme måte som på syntetisk materiale. Man kan altså bruke plagget flere ganger uten å måtte vaske det, bare husk å lufte det når du er ferdig. Dette er også bra for miljøet!
Ull er også temperaturregulerende som vil være avkjølende når det er varmt, men det vil ikke føles klamt. Det har også isolerende egenskaper, som regulerer både temperatur og fuktighet.
Kombinasjon av ull og syntetisk materiale
Det finnes også plagg som inneholder både ull-og syntetfibre. Slikt undertøy egner seg godt når man skal være aktiv ute i kaldt vær.
Ulla vil bidra til med sine gode varmeegenskaper, mens det syntetiske materialet vil øke fukttransporten.
Selv om merinoull er kløfri, kan den likevel irritere de med sensitiv hud. Det er som regel lanolinen i ulla det reageres på. Da kan det være lurt å velge tolags undertøy, hvor syntetmaterialet er innerst mot huden, slik at det ikke klør. Da vil samtidig fuktighet trekkes vekk fra huden, mens ulla i det ytterste laget vil virke isolerende. Derfor passer tolags undertøy perfekt dersom du har sensitiv hud.
Hvis du skal bedrive en aktivitet med høy intensitet i kaldt vær, kan en miks av syntetisk og ull være det beste valget.
Ull- eller superundertøy til barn
Mange barn syns at ull klær en del, og vil ikke bruke ull på grunn av dette. Da anbefaler vi at man prøver merinoull i stedet. Dette klør mindre enn vanlig ull.
En annen mulighet er å bruke undertøy med en miks av ull og syntetfiber. Flere typer ullundertøy kommer med syntetisk innside, slik at det ikke skal klø og være ekstra fukttransporterende. Helly Hansen Life Merino Midweight for barn har en blanding av merinoull og Lifa®-teknologi. På denne måten vil ikke ull være i kontakt med huden, og derfor vil det ikke klø.
Merk! Det kan være at barnet klør også med merinoull, men det skal være i mindre grad enn vanlig ull.
Les mer om Lifa-teknologien til Helly Hansen her
Se utvalget av super- og ullundertøy til barn her
Vask av ull- og superundertøy
Hvordan vasker man ullundertøy?
Det er ikke nødvendig å vaske ullundertøy hver gang etter man har brukt det. Det holder å lufte det etter bruk, men til slutt må man ta en vaskerunde. Bruk flytende vaskemiddel for ull, da dette er mer skånsomt enn pulver. Ikke bruk skyllemiddel, da risikerer du at fibrene tettes. Husk også å velg ullprogram på vaskemaskinen din.
Ikke bruk tørketrommel på ullundertøyet ditt, da kan det fort krympe.
Hvordan vasker man superundertøy?
Superundertøy skal som regel vaskes på 40 grader, men husk å sjekke vaskelappen. Ikke bruk skyllemiddel, da dette kan tette igjen fibrene i materialet. La plagget lufttørke, det tørker veldig fort.
Superundertøy skal som regel vaskes på 40 grader, men husk å sjekke vaskelappen. Ikke bruk skyllemiddel, da dette kan tette igjen fibrene i materialet. La plagget lufttørke, ikke bruk tørketrommel.