Velg riktig sovepose til barn og voksen
En god sovepose er nøkkelen til å få en god natts søvn ute i naturen. Her får du gode tips og anbefalinger for å velge riktig sovepose for ditt bruk.
Når du skal velge sovepose, bør du først tenke gjennom hvilke behov du har. Hva slags vær og hvilken sesong skal soveposen brukes i? Det er enorme forskjeller på å overnatte i hengekøye en varm sommernatt og å være på ekspedisjon i røft vintervær. Du bør også tenke på hvor stor sovepose du vil ha, og hvilken pris du vil legge deg på.
Soveposen kan avgjøre om du får en god eller dårlig natt ute i naturen.
Temperatur og soveposer
Soveposens viktigste egenskap er isolasjonsevnen, slik at du holder deg varm. Mellom deg og soveposen får du et lag av stillestående luft. Dette luftlaget, som er er varmet opp av kroppsvarmen din, danner en barriere mellom deg og uteluften.
Jo kaldere det er ute, desto tykkere og mer kompakt må posen være for å kunne holde på det varme luftlaget. Det er heldigvis ikke slik at du må gjette deg til hvor varm du kan forvente at en sovepose er, dette står på alle nye soveposer etter 2005. Komforttemperatur og nedre grense-temperatur er de viktigste verdiene ved valg av sovepose. Disse verdiene viser nedre temperaturgrense for komfortabel søvn for menn og kvinner.
Hvor varm sovepose bør du velge?
Når du skal velge sovepose, må du tenke på hvor kaldt det normalt vil være på tur. Konsentrer deg om den oppgitte komforttemperaturen. Grensen for komforttemperatur (T-comfort limit) er angitt som hva posen kan tåle, uten at det dermed blir en god natts søvn for deg. Legg inn en liten sikkerhetsmargin og velg en sovepose som er litt varmere enn temperaturen du skal sove i. Generelt er det bedre med en litt for varm pose. Da kan du bruke glidelåsene for å ventilere hvis du blir for varm.
Hvis du velger en varm vinterpose for sommerbruk, kan det fort bli for varmt. En løsning kan være å investere i en rimeligere sommerpose, eller et dunpledd, som supplement. På den måten kan du bytte etter årstidene, eller legge to poser i hverandre for ekstra varme. Alternativt kan du kjøpe en lakenpose for å øke komforttemperaturen med noen grader.
Sovepose med dun, fiber eller syntetisk fyll?
En sovepose kan ha dunfyll eller syntetisk fiberfyll. Dun er et naturmateriale av underfjær hentet fra enten gås eller and. En sovepose med dun har tre fordeler:
En sovepose med dun har fire fordeler:
1. Varmere
Dun er varmere og isolerer mer i forhold til vekt enn en syntetsovepose.
2. Tar mindre plass
Dun kan komprimeres kraftig, tar mindre plass i sekken og veier mindre enn syntetsoveposer.
3. Mer holdbart
Dun er langt mer holdbart. Kjøper du en god dunpose, har du den lenge.
4. Mer komfort
Dunsoveposer har en helt unik lunhet og gir et veldig behagelig soveklima. Komfort på tur er utrolig viktig for å hente seg inn fra dag til dag.
Syntetpose et godt og rimelig alternativ
Syntetisk fyllstoff er kunstfiber (polymer) som er framstilt som hule tråder, eller ørsmå rør, for å holde bedre på luft og redusere vekten. En syntetsovepose har et dårligere varme-til-vekt-forhold enn en dunsovepose. På den andre siden holder syntetfyll bedre på isolasjonen om den blir våt. Syntetsoveposer har også lavere pris som for mange er et viktig poeng i seg selv.
Syntetsovepose er også et godt valg hvis du har allergi og reagerer på dun.
Ytterstoffet skal puste
Ytterstoffet til soveposen må være pustende, slik at ikke kondens skaper fuktighet i posen. Noen ytterstoffer tåler en del fuktighet, men ikke regnskurer. Vil du ha litt ekstra beskyttelse og isolasjon, kan du kjøpe et ekstra soveposetrekk til å ha utenpå soveposen – disse kan kjøpes i forskjellige varianter.
Du kan velge mellom tette nylontrekk, trekk med pustende bomull på oversiden, og trekk laget i membranmaterialer som Dermizax, Gore-Tex o.l. Disse trekkene er vanntette samtidig som de puster. At trekket har gode pusteegenskaper, er et must. Hvis ikke, vil det oppstå kondens og du kan bli våt og kald.
Ytterstoffet skal puste
Ytterstoffet til soveposen må være pustende, slik at ikke kondens skaper fuktighet i posen. Noen ytterstoffer tåler en del fuktighet, men ikke regnskurer. Vil du ha litt ekstra beskyttelse og isolasjon, kan du kjøpe et ekstra soveposetrekk til å ha utenpå soveposen – disse kan kjøpes i forskjellige varianter.
Du kan velge mellom tette nylontrekk, trekk med pustende bomull på oversiden, og trekk laget i membranmaterialer som Dermizax, Gore-Tex o.l. Disse trekkene er vanntette samtidig som de puster. At trekket har gode pusteegenskaper, er et must. Hvis ikke, vil det oppstå kondens og du kan bli våt og kald.
Sovepose for ekstreme forhold
For riktig kalde og tøffe forhold er en vintersovepose eller en skikkelig ekstrempose løsningen. De mest ekstreme vintersoveposene består gjerne av to eller tre poser - ytterpose, innerpose og dampsperre.
Ekstremposene kan du også få helt uten glidelås. Du trer du kroppen inn i posen fra hodeenden. Dampsperren hindrer fuktighet fra kroppen å trenge ut i ytter- og innerposen. Uten dampsperreposen vil fuktigheten kunne omdannes til is. Ved flere dagers bruk vil dette medføre at isolasjonsevnen blir vesentlig redusert.
Disse posene er laget for ekstreme forhold, fra - 25° til - 50° hvis du bruker alle de nevnte delene. De kan også tas fra hverandre og brukes etter behov. Da har du en pose som kan bruke så å si hele året.
Bruk et godt liggeunderlag
Sammen med soveposen bør du ha et godt liggeunderlag.
Oppblåsbare liggeunderlag er veldig komfortable, men isolerer dårlig mot kulde fra bakken. Spesielt om vinteren vil det oppleves kaldt å bare ha et liggeunderlag kun fylt med luft.
Pass på at liggeunderlaget matcher isolasjonsevnen til soveposen din. Soveposen blir klemt flat under kroppsvekten din, og du er avhengig av underlaget for å hindre kuldetap mot bakken.
Hvor stor bør soveposen være?
En sovepose som passer til din lengde, vil isolere bedre og være mer komfortabel. Er soveposen for kort, vil dunet i fotenden trykkes flatt, og posen vil isolere dårligere. Er posen for lang, vil du ikke klare å varme opp all luften like godt. Merk at en vinterpose gjerne bør være minimum 10 cm lengre innvendig enn personlengden din.
Det finnes egne soveposer for damer. Disse finnes i kortere lengder, og har som regel ekstra varme rundt føtter, hofter og bryst.
Soveposer for barn
Når man skal kjøpe sovepose til barn, er det et par ting som er viktig å tenke på. Dersom barnet fortsatt ikke har tørre netter, er det best å gå for en syntetisk sovepose. En våt dunsovepose blir kald og er mye vanskeligere å vaske. En syntetisk fibersovepose vil klare å holde deg varm selv om den blir fuktig, og kan enklere vaskes.
Det viktigste for barn når de er ute på tur, er at opplevelsen blir positiv og at natten blir komfortabel. Det er derfor lurt ikke å velge en sovepose som er for stor, for da tar det lengre tid å varme opp posen. Det er også viktig å huske på at barn kan bevege seg mye når de sover – i en for stor sovepose kan de fort vri seg inn i posen, som gir dårligere oksygentilførsel. Kjenn gjerne på temperaturen inne i posen i løpet av natten hvis du er usikker på om posen er varm nok for ditt barn.
Skal du på tur med barn, er det fint å ta de første turene når det er varmt i været, og deretter bygge opp erfaring på gradvis kaldere turer.
Det finnes varianter der man kan justere størrelsen på soveposen tilpasset barn.
Har du allerede kjøpt ny sovepose, og lurer på hvordan du skal ta vare på den? Sjekk våre tips om vedlikehold av sovepose.