Vi feirer 10 år i Finland med hundretalls jubileumstilbud! 🎉 Kjøp nå

Kort om terrengsykkel

Kort om terrengsykkel

Terrengsykler er den sykkeltypen vi selger mest av her i XXL. På mange måter er dette den mest allsidige sykkelkategorien som gir deg en sykkel du kan bruke på alle typer underlag. Dersom du blant annet bruker sykkelen på sti og i annet ugjenvt underlag i skog og mark er dette riktig sykkeltype for deg.

29” Terrengsykkel/ 29er
29eren er etterhvert blitt standarden på terrengsykler – med rette og urette. 29eren har 28 tommers felg (like stor som på en racersykkel), men kalles pga. det høye sykkeldekket noe ukorrekt for en «twenty-niner».

Fordelene med en 29er famfor en tradisjonell 26er er mange. De større hjulene gjør at sykkelen ruller enklere over hindringer og ugjevnheter – altså kan du holde en høyere fart i teknisk krevende terreng samtidig som det føles mer kontrollert. Du vil også oppleve større kontroll i nedoverbakkene.

29eren har imidlertid ikke bare fordeler. De større hjulene med dertil større dekk fører med seg høyere vekt (og dertil økt roterende masse). Dette gjør at 29eren er tyngre å aksellerere.

Tidligere ble kortere personer frarådet å kjøpe 29” da geometrien ble litt feil i de minste størrelsene. Nå har imidlertid de fleste produsentene lykkes godt med geometrien også på de minste størrelsene, og vi kan helhjertet anbefale 29ere også til kortere personer, både kvinner og menn – du finner for eksempel flere kvinner på 1.50cm som sykler 29er i world-cup sirkuset.

26” Terrengsykkel
På de rimeligere prispunktene våre finner du de tradisjonelle 26” terrengsyklene. Grunnen til dette er at rimelige 29ere fort blir veldig tunge og dorske pga de større hjulene, og du får dermed bedre sykler med 26” hjul i de rimeligere prisklassene.

På grunn av lavere rullerende vekt er det også noen som fortsatt sverger til 26” terrengsykler i teknisk krevende terreng, da de blir kvikkere å manøvrere og gjør sykkelen mer leken.
Mens 29eren flyter mer over terrenget er 26” sykkelen mer «i» terrenget. (Sammenlign det med å kjøre pudder med smale ski kontra brede ski som flyter oppå snøen istedenfor å synke igjennom – «different strokes for different folks»).

650B/ 27.5” Terrengsykkel
Når du trodde du hadde kontroll på hjulstørrelsene så kommer det jammen en tredje hjulstørrelse. 650B eller 27.5” er hjulstørrelsen som forener de beste egenskapene fra 29eren og 26" terrengsykler. Her får du det beste fra begge verdener - og hjulstørrelsen representerer et veldig bra kompromiss for de aller fleste. 27.5 er ment for deg som synes 29er blir litt for dorskt, selv om du liker fordelene hjulstørrelsen gir over 26” terrengsykler. Befinner du deg i denne gruppen – ja, da har du hjulstørrelsen din her! Du får både kvikkheten til 26" terrengsykler og rulleegenskapene til 29eren, samtidig som du bare i liten grad får ulempene fra de to andre hjulstørrelsene.

Hvilken prisklasse bør du gå for?
For å få en sykkel som passer til trening og konkurranse anbefaler vi at du går for en sykkel fra 5.000 kroner og opp. Da får du en godt utstyrt sykkel som gir masse sykkelglede og masse sykkel for pengene. Er du ekstra ivrig kan det være lurt å gå opp til det dobbelte for å få gode dempere, bedre bremser og hjul. Da vil også sykkelen bli vesentlig lettere.

For deg som ønsker det beste vil du få enda lavere vekt, bedre dempere, stivere rammer og enda mer presise gir ved å gå høyere i pris. Spesielt for deg som liker å sykle tekniske partier vil en dyrere og lettere sykkel gi større sykkelglede!

Om du kun ønsker en sykkel som gir problemfritt sykkelhold kan vi anbefale å velge en sykkel mellom 3.000 og 5.000 kroner - gjerne med hydrauliske skivebremser som gir bedre bremsekraft og krever mindre vedlikehold. I de lavere prisklassene gjør vi oppmerksom på at om du skal sykle på sti, kan det være en idè å heller gå for en 26” enn en rimelig 29”, da de siste ofte blir ganske tunge i de rimeligste prisklassene.Her ser du vårt utvalg av terrengsykler!

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!