Velg riktige langrennski
I en jungel av ulike begreper, merker og varianter er det ikke alltid like lett å vite hva slags type ski man bør velge. Vi har derfor satt sammen en lite guide som hjelper deg med valget.
Tenk nøye gjennom disse punktene
- Hvordan og hvor skal du bruke skiene?
- Hvor ofte går du på ski?
- Skal du skøyte eller bare gå klassisk?
- Hvor mye veier du - vær ærlig!
Hvor og hvordan du skal bruke skiene er to essensielle spørsmål ved valg av ski. Det er mange varianter å velge mellom og skiopplevelsen avhenger av rett valg. Vi tar deg gjennom de forskjellige variantene.
Markaski
Dette er de vanligste skiene for turløpere og turgåere – tidligere kjent som turlangrennsski. Skiene er godt innsvingte og er bredest foran. Markaskiene brukes mest i preparerte løyper, men kan også anvendes på naturlig snø. De rimeligste modellene har ofte et mykere spenn og høyere vekt, slik at alle personvektklasse får feste.
Høyere pris gir lettere, smidigere ski, med et spenn tilpasset ulike vektklasser og stiler. Dermed får du bedre glid, fordi en mindre del av skien lager friksjon. Den midtre delen av skien holdes oppe og berører kun snøen når du sparker fra. Jo stivere ski, desto kraftigere fraspark og mer tyngdeoverføring kreves.
Tradisjonelle smørefrie ski
De som ikke vil sette seg inn i skismøringens finesser, kan med fordel bruke tradisjonelle smørefrie ski. Disse skiene har best egenskaper ved temperaturer rundt null og «klisterføre», som det ofte er senvinteren, og ved isete løyper.
Smørefri klassiskski med integrert fell
De siste årene har smørefrie klassiskski med integrert fell, eller felleski, blitt svært populært blant mange. Det er ikke så rart, for det er faktisk helt genialt! Felleskien er en videreutvikling av de tradisjonelle smørefire skiene. Man kan si at dette er helt vanlige ski, der det er frest ut spor til en syntetisk kortfell, som erstatter behovet for festesmørning. Her vil du få godt feste nesten uavhengig av føre og man slipper mye av styret det er med påføring og fjerning av skismørning.
Siden man slipper å smøre skiene, ligger de alltid klare til bruk. Alt felleskiene trenger er litt glider innimellom, og gjerne fellerens for å bevare de gode egenskapene. Felleski leveres i flere varianter, både som markaski og racingski. Les gjerne mer om felleskiene her!
Racingski
Racingski for klassisk langrenn er stivere og smalere, beregnet på løpere med god teknikk. De krever konstante og kraftige fraspark for at festesonen kan trykkes hardt nok ned, men gir økt fart og skiglede for entusiaster.
Til skøyting finnes det egne ski, bindinger og støvler, konstruert for dette formålet. Skiene har en annen oppbygging, bindingene er sterkere og tåler mer vridning, og støvlene er stivere. Ved skøyting er det en fordel med litt lengre staver, gjerne opp til haken/ munnen. Lengden bør likevel velges etter hvor sterk du er i armene, siden lange staver krever mer styrke.
Fjellski
Dette er skiene for deg som vil gå i fjellet og andre steder der det ikke er oppkjørte løyper. Går ofte under betegnelsen BC (Back Country). Skiene kan også brukes i løyper hvis ikke bredden foran overstiger ca. 60 mm. Hvis de er mye bredere kan tuppene ta inni sidene av sporet. Jo bredere ski, jo bedre bærer de i løs snø utenfor løypenettet.
Du får fjellski med stålkanter på hele eller deler av sidene. Høyere prisklasser gir som regel lavere vekt. Det er vanlig å bruke BC- bindinger og støvler som er tilpasset røffere skigåing. Du får også gode fjellski uten stålkanter, oftest brukt om man har med hund på tur eller jakt.
Teknisk om langrennsski
Innsving – Jo større innsving, desto lettere er skiene å svinge med. Dermed får du bedre kontroll i utforkjøringene, forutsatt at skiene er myke nok. Racingskiene kommer nesten helt uten innsving, og tuppen kan til og med være noe spisset. Disse er velegnet for preparerte løyper og blir nærmest ubrukelige i løssnø grunnet dårlig bæreevne.
Skifeller til fjellski – Mange fjellentusiaster bruker feller under skiene, syntetiske og delsyntetiske «skinnfeller» som gir fantastisk feste. Dagens feller er enkle å spenne av og på, og har en klebrig bakside som sitter godt under skiene. Kunstfibre som er lagt flatt bakover sørger for absolutt feste, men går på bekostning av glid. Typiske brukere er skiløpere på topptur i fjellet, hvor fellene tas av til nedfarten. Man kan også la fellene sitte på for å dra nytte av bremseeffekten de skaper i nedoverbakkene.
Såle – Beleggskvaliteten avgjør hvor lett du kan feste glideren og smøringen til skiene. Mange foretrekker en sintret såle da disse er mer porøse og tar lettere til seg mer voks enn en ekstrudert såle. Det er viktig å påpeke at de sintrede sålene kommer i mange kvaliteter, men er å foretrekke fremfor en ekstrudert da man lettere vil treffe med smøringen. Her er også din egen interesse for festesmøring helt avgjørende. Noen legger sjela si i å smøre seg frem til perfekte ski for det aktuelle føret.
Skilengde – Vi velger nå kortere ski enn vi gjorde for noen år siden. Det er en fin trend, for skiløpingen blir enklere for alle, uten at du mister glidegenskaper. Anbefalt lengde er kroppshøyde pluss 15 til 25 cm, litt avhengig av skiferdigheter, personlig stil og kroppsvekt. Ikke lyv på vekten når du velger ski, da dette vil gjøre skiopplevelsen dårligere.
Andre ting å tenke på ved valg av ski
- Det er viktig å ikke kun se på vektmerkingen – teknikk spiller også inn!
- Få skiene førstegangspreparert i butikken. Riktig preparering forlenger holdbarheten og vil gi større skiglede.
Er du fortsatt usikker, eller ønsker å lære mer, sjekk ut våre tips og råd eller ta kontakt med vår kundeservice!