Bærekraft og Miljø
Produkter og verdikjede, sirkulære forretningsmodeller, klima og miljø og sosialt ansvar er viktige deler av XXLs bærekraftsarbeid. Her kan du lese mer om hvordan vi jobber med disse temaene. Sports Unite All. XXLs visjon forplikter også i vårt arbeid med områder som miljø, sosiale forhold og etikk.
Sports Unite All. XXLs visjon forplikter også i vårt arbeid med områder som miljø, sosiale forhold og etikk.
Sports Unite All handler om at vi gjør sport og friluftsliv tilgjengelig for flere. Sports Unite All forteller at alle kan delta på sine vilkår. Sport og friluftsliv spiller en viktig rolle med å bryte ned barrierer i samfunnet og føre mennesker sammen. Dette er selve hjertet i XXLs virksomhet.
Bærekraft er et område der XXL som markedsleder ønsker å vise vei i markedet. Vi er også opptatt av å støtte FNs bærekraftsmål nummer 17: Samarbeid er nøkkelen for å nå målene.
Produkter og verdikjede
XXL skal ha de laveste prisene, men uten at det går på bekostning av miljø, mennesker og dyrevelferd. Produktene våre skal i størst mulig grad bestå av sporbare miljøvennlige materialer og være trygge både for mennesker og miljø. Samtidig er det viktig at produktene både har god holdbarhet og lar seg reparere.
Vår egen merkevare Neomondo er et godt eksempel. Neomondo lager produkter med god passform og kvalitet til lav pris. Så langt det er mulig brukes sertifiserte og sporbare materialer i kolleksjonen. For eksempel er alle ullprodukter sporbare med Responsible Wool Standard (RWS). Vi har også innført tilsvarende standard for dun fra 2022 (Responsible Down Standard).
Neomondo bruker kun organisk bomull og resirkulert polyester i kolleksjonen.
Sirkulære forretningsmodeller
XXL satser på tjenester som hjelper kundene til å ta vare på sports- og friluftsutstyr slik at det varer lenge. Vi har verksted i alle våre varehus og tilbyr både sykkelservice, skiprepp og mange andre tjenester.
Vi arbeider for at brukt utstyr skal kunne bli solgt på nytt eller at materialene blir gjenvunnet til nye produkter. For øyeblikket tester vi ut reparasjoner, sertifisering og salg av brukt friluftsutstyr. Vi tester også utleie av toppturutstyr for å lære mer om utleie. Nye vekstselskaper som Barents og Wanda er viktige samarbeidspartnere for å finne de beste løsningene.
Konsernet har et mål om å øke andelen resirkulerte materialer til over 25 prosent innen 2030. Da skal tekstilene våre også bestå av mer enn 50 prosent naturbaserte materialer.
Klima og miljø
Naturen er en premissgiver for XXLs virksomhet. Vi har et mål om netto nullutslipp for hele virksomheten vår i 2050. Fornybar energi er derfor viktig for XXL, og kommer til å bli enda viktigere i årene som kommer.
Vi har begynt å montere solcellepaneler på taket på utvalgte varehus og sentrallager. På sentrallageret i Norge har vi montert 5.500 paneler – fordelt på 32.000 kvadratmeter – og en årlig produksjonskapasitet på 2,2 millioner kwh. Både taket og fasaden blir dekket av solcellepaneler. Det gjør at vi produserer strøm både til oss selv og lokalmiljøet. Kraftoverskuddet tilsvarer årlig forbruk for over 100 vanlige boliger i Norge og selges i det åpne strømmarkedet.
Konsernets mål er at fornybar energi skal utgjøre minst 70 prosent i 2030.
XXL jobber for å redusere mengden emballasje. Vi jobber også med å redusere mengden avfall både gjennom reparasjoner av brukt utstyr og donasjon av produkter som vi av ulike årsaker ikke får solgt i XXL.
Konsernets mål er at vi skal gjenvinne over 87 prosent av avfallet vårt. I 2021 var andelen 84,2 prosent.
Vi selger fortsatt plastposer til kunder som har behov for dette, men prisen har økt de siste årene. I 2023 koster en plastpose mellom 2 og 4 kroner avhengig av størrelse. Plastposene er produsert av 100% resirkulert materiale.
XXL skal ikke tjene penger på plastposer. Overskuddet fra dette salget går til stiftelsen XXL Children’s Foundation og bærekraftstiltak i regi av XXL. XXL Children’s Foundation ble etablert i 2013 med midler fra XXLs virksomheter. Stiftelsen har fokus på blant annet barns utdannelse og deltakelse i idrettsaktiviteter.
Sosialt ansvar
«Caring» er en av våre kjerneverdier. XXL skal være en trygg, god og attraktiv arbeidsplass.
XXL er til for alle. Vi ønsker å inspirere flest mulig til å være aktive og dele idrettsgleden. Internt legger vi vekt på mangfold og like muligheter for alle. Konsernet har som mål å øke andelen kvinnelige ledere til over 45 prosent i 2030. Vi ønsker dessuten å redusere sykefraværet til under syv prosent, og vi skal ha en «turnover» som er lavere enn bransjenivået.
Trening og utvikling er viktig på alle nivåer i konsernet. Vi har et eget kurssenter i Finnskogen som historisk har gjennomført kurs 50 uker i året.
XXL ønsker dessuten å ta en aktiv rolle i lokalsamfunnet på steder der vi har virksomhet. Målgruppen har primært vært arbeidssøkere med behov for å komme tilbake i jobb. Unge under 30 år har vært prioritert. I tillegg har vi hatt et samarbeid med NAV og Oslo kommune for å gi muligheter til ungdommer som er utenfor arbeidslivet.
Gjennom et langsiktig samarbeid med NAV har vi ansatt over 500 medarbeidere i XXL.
I Norge er vi blant annet bærekraftspartner for BUA som har over 200 utlånsboder fordelt over hele landet. BUA låner ut utstyr og utgjør et viktig tilbud for mange barn og unge som ønsker å være aktive. BUA bidrar til å redusere terskelen for å teste nye sporter og aktiviteter.
Åpenhetsloven bidrar til å øke oppmerksomheten om menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. XXL har tatt initiativ til et bransjesamarbeid om felles kartlegging og oppfølging av leverandører. Dette samarbeidet skal bidra til styrket transparens i hele verdikjeden – og selvsagt at vi oppfyller lovens krav.
Tilleggsinformasjon og kontakt
For å dokumentere arbeidet vi gjør utgir XXL en årlig bærekraftsrapport. Denne er tilgjengelig på våre nettsider XXLasa.com.
Hvis du har innspill til oss, eller ønsker mer informasjon om hvordan XXL jobber med bærekraft, miljø og etikk, så kan du gjerne ta kontakt på environment@xxl.no.