Dette betyr vannsøyle på regntøyet ditt
Vannsøylen forteller deg hvor godt regntøyet ditt beskytter deg mot regn. Her er guiden du bør følge når du kjøper regntøy som skal tåle en støyt.
Det varierer veldig hvor mye nedbør en regnjakke og regnbukse faktisk tåler. Det har seg slik at en jakke som blir omtalt som regnjakke, faktisk ikke alltid er vanntett. Derfor bør du sjekke både om regntøyet har god pusteevne, god vannsøyle, om den er ordentlig vanntett eller bare vannavvisende. I denne oversikten forklarer vi deg enkelte begreper og gode kjøp – slik at du er klar for all slags vær.
Les også: Gjør regn til lek med riktig regntøy
Dette er vannsøyle
Vannsøylen måler hvor vanntett et materiale er. Dette måles i millimeter (mm) og viser hvor høyt vanntrykk tekstilet faktisk tåler før vannet trenger gjennom et plagg. For eksempel, om regntøyet tåler trykket fra en ti meter høy vannsøyle, vil det ha en vannsøyle på 10 000 mm.
Vannsøyle mm | Værforhold og varighet |
---|---|
<10 000 | Om du skal være ute i en kort periode i lett regn |
10 000 - 20 000 | Vanlige turer over flere timer når det regner lett og været skifter |
>20 000 | Røft vær |
Regntøy som tåler mye vann
For at et plagg skal regnes som vanntett, må både sømmer og glidelåser være teipede eller sveisede. En vannsøyle på minimum 10 000 mm anbefales for alle skallplagg, men det finnes jakker med en vannsøyle på over 20 000 mm, som for eksempel Gore-Tex med hele 28 000 mm. Det er spesielt viktig at barn, som gjerne er mye og lenge ute, holder seg tørre og gode og varme gjennom en lang og aktiv dag.
Ved kjøp av regnjakke og regnbukse
Når du skal kjøpe regntøy av høy kvalitet, både til barn og voksne, se alltid over etiketten på plagget. Der finner du informasjon om materiale og vannsøyle på stoffet. Regntøy kan lages av PU-belagte materialer eller skallmaterialer. PU-belagte plagg er helt vanntette, men kan bli klamme og føles ukomfortable fordi de ikke puster. Skallplagg, derimot, har membraner som slipper luft ut, men ikke vann inn, noe som gjør stoffet både pustende og tett.
Pustende, vanntette materialer har membraner med millioner av mikroskopiske hull som er små nok til å hindre at vannet kommer inn, men store nok til å slippe ut vanndamp fra svette på innsiden.
Vanntetthet for telt og klær
Det er viktig å merke seg at vannsøylen er ulik fra klær til turprodukter. For eksempel anses telt som vanntett ved lavere vannsøyler (1500–3000 mm for yttertelt og 5 000–10 000 mm for bunnduk). Årsaken til dette er at de ikke utsettes for samme trykk som klær under aktiv bruk.
Holdbarhet på klærne
PU-plagg har lengre levetid enn skallplagg fordi de er tåler rengjøring bedre. Skallplagg derimot mister gradvis vannsøylen ved gjentatt vasking, så det er viktig å impregnere tøyet hyppig for å opprettholde den opprinnelige vanntettheten.
Vannsøyle som holder deg tørr
Dette gir deg en enkel forståelse av hva vannsøylen på regntøyet ditt betyr og hvordan du velger riktig regntøy for ditt og barnas behov.
Vannsøyle under 5 000 mm:
Egnet for lett regn og korte perioder.
Vannsøyle på 5 000–10 000 mm:
Passer for moderat regn og daglig bruk.
Vannsøyle på 10 000 mm:
Ideelt for kraftig fritid eller lette turer hvor været kan være skiftende.
Høy vannsøyle 20 000:
Klær med en vannsøyle på over 20 000 mm er vanligvis egnet for bruk i kraftig regnvær, snø eller andre våte forhold.
Slik kan du sjekke regntøy og skalljakke
For å teste ditt eget regntøy, kan du dryppe litt vann på stoffet og se om det perler seg og ruller av, eller om vannet trenger gjennom stoffet. Dette gir en indikasjon på vanntetthet og om du har godt regntøy. Det er imidlertid viktig å huske at selv om et plagg har en høy vannsøyle, kan det likevel bli gjennomvått over tid eller under ekstreme forhold.
Impregnering av jakke
Her er våre fem kjappe tips til vedlikehold av regntøy:
- Rengjør jevnlig og bruk alltid vaskemiddel beregnet til skallbekledning.
- Ikke vask på for høy temperatur eller sentrifugering- følg alltid vaskehenvisningen på plagget.
- Frisk opp impregneringen med spray eller middel som kan brukes direkte i vaskemaskinen.
- Tørk hengende, unngå tørketrommel.
- Oppbevar tørt og hengende.
Og husk, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig skalltøy! Kos deg ute!